Η ανάπτυξη ομάδων (Δρ Γιώργος Μαντές)


Μερικές κρίσιμες ερωτήσεις και μερικές χρήσιμες απαντήσεις σχετικά με τις ομάδες. Απαντάει ο Δρ Γιώργος Μαντές Πρόεδρος της εταιρίας ΤΕΑΜ Management Consultants, ειδικός στο θέμα, με διδακτορικό δίπλωμα στην οργανωσιακή ανάπτυξη και συμπεριφορά και πολύ μεγάλη εμπειρία στο θέμα, ο οποίος έχει εκπαιδεύσει δεκάδες ομάδων κορυφής.

Είναι η ανάπτυξη ομάδων ανάγκη ή μήπως μία άλλη μόδα που θα περάσει και αυτή;

 

Σύμφωνα με τον πρώτο Νόμο της Κυβερνητικής, η οργάνωση, μία επιχείρηση στην περίπτωση μας, η οποία θα μπορέσει να ελέγξει το σύστημα στο οποίο δραστηριοποιείται, είναι αυτή που διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό δυνατών επιλογών.

Αυτό δεν είναι πλέον ρεαλιστικό να το προσδοκά κανείς από άτομα μεμονωμένα αλλά απαιτεί δυνατές, αποτελεσματικές ομάδες. Απαιτεί δηλαδή πολλά μυαλά μαζί, συνδυασμό ικανοτήτων και εμπειριών, συλλογική δημιουργία. Σε όλα τα επίπεδα και κυρίως σε επίπεδο κορυφής.

Άρα η απάντηση στο ερώτημα σας δεν μπορεί παρά να είναι ΝΑΙ. Οι ομάδες είναι πλέον το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεων.

Από τη άλλη μεριά οι αποτελεσματικές ομάδες δεν αποτελούν πανάκεια και δεν είναι δυνατόν να λύσουν όλα τα προβλήματα, όμως οι μη αποτελεσματικές ομάδες σίγουρα θα οδηγήσουν μία επιχείρηση σε μαρασμό και αποτυχία.

 

Ποια είναι τα στοιχεία που απαιτούνται για την ανάπτυξη μίας ομάδας, για ένα πρόγραμμα Team Building;

Με μία λέξη, απαιτείται να αναπτυχθεί η συνέργεια μεταξύ των μελών της. Αυτό για να επιτευχθεί απαιτούνται οι εξής προϋποθέσεις:

 • Κοινή πίστη στο ΕΜΕΙΣ και όχι στο ΕΓΩ
 • Αμοιβαία εμπιστοσύνη, υποστήριξη και σεβασμός
 • Ανοιχτή, ειλικρινής επικοινωνία
 • Συντονισμός, μεθοδολογία, ηγεσία
 • Κοινοί στόχοι και όραμα

Για αυτό και είναι δύσκολη υπόθεση. Δεν αρκούν θεωρητικές γνώσεις, ή εκκλήσεις του στιλ « πρέπει να συνεργαστούμε, να δουλέψουμε σαν ομάδα..», ή εκδρομές στη φύση ή προσκοπικές ασκήσεις κλπ. Το θέμα είναι πολύπλοκο και απαιτεί διεργασίες οι οποίες να έχουν ψυχολογικό και επιστημονικό υπόβαθρο και να επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης των μελών της ομάδας.

 

Ποια είναι η προσέγγιση της ΤΕΑΜ σε αυτό το θέμα;

Η προσέγγιση μας στηρίζεται σε τρεις αναγκαίους πυλώνες:

 • Μία σειρά από ενέργειες που πρέπει να γίνουν πριν και μετά το σεμινάριο. Πριν, ώστε να γίνει μία ενδελεχής και σωστή διάγνωση της παρούσας κατάστασης και να προσδιορισθούν οι στόχοι της παρέμβασης. μετά ώστε να εξασφαλισθεί η πειθαρχημένη υλοποίηση κα εφαρμογή των σχεδίων δράσης και να υποστηριχθεί η ομάδα στην προσπάθεια της.
 • Ένα στιβαρό περιεχόμενο, βασισμένο στις τελευταίες επιστημονικές απόψεις, με βιωματικό χαρακτήρα ώστε οι συμμετέχοντες να βιώσουν και να πραγματοποιήσουν εσωτερικές αλλαγές απαραίτητες για την ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος.
 • Εξαιρετικούς, έμπειρους, καταρτισμένους εκπαιδευτές. Με κατάρτιση στην ψυχολογία των ομάδων και ικανούς να παίξουν τον τριπλό ρόλο που απαιτείται για ένα αποτελεσματικό σεμινάριο TEAM BUILDING. Του εκπαιδευτή, του συμβούλου και του διευκολυντή-καταλύτη αλλαγών.

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι κυριότερες δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζουν οι ομάδες;

Όπως φαίνεται από τη βιβλιογραφία, τη διεθνή και την προσωπική μας εμπειρία, δουλεύοντας με πληθώρα επαφών στην Ελλάδα, είναι σε γενικές γραμμές οι εξής:

 • Έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης
 • Έλλειψη ανοιχτής επικοινωνίας, αποφυγή συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων
 • Μη ουσιαστική δέσμευση προς τις αποφάσεις. Περισσότερος συμβιβασμός και συμμόρφωση και λιγότερη συναίνεση.
 • Έλλειψη υπευθυνότητας προς την ομάδα
 • Έλλειψη ουσιαστικής δέσμευσης προς τους στόχους της ομάδας και προτεραιότητα στους ατομικούς στόχους.

Σε ένα πρόγραμμα Team Building, είναι απαραίτητο να συζητηθούν και να αρθούν όσες δυσλειτουργίες χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη ομάδα.